Steg 6: Val av RAM-minne

RAM-minne är den typ av minne som processorn aktivt använder under tiden den arbetar (innan saker har permanent sparats ned på hårddisk eller minneskort).

Dagens datoranvändning blir mer och mer beroende av större mängder RAM-minne allteftersom användarspecifika områden (t ex. Webbläsare för att surfa på Internet och indirekt hemsidor) blir mer och mer krävande i mån av funktionalitet, m.m.

Om du har använt Google Chrome med flera flikar uppe samtidigt i flera parallella webbläsarfönster vet du nog vad vi pratar om.

Tar du upp Aktivitetshanteraren via CTRL + ALT + DELETE i en Windows miljö så kan du se under prestandafliken hur mycket RAM-minne som ”äts upp” av varje flik för varje hemsida du besökt och är inne på samtidigt.

Filmredigering och Bildredigering kan också kräva stora mängder RAM-minne.

Vår rekommendation är att ha minst 8GB RAM, helst 16GB med möjlighet att uppgradera till 32GB eller 64GB för att framtidssäkra ditt datorköp.

DDR

Där finns olika versioner av DDR, där högre siffra brukar innebära nyare version och modernare teknologi som brukar prestera bättre på ett eller annat sätt.

RAM-minnes hastighet i MHz

RAM-minnen har olika hastighet som anges i MHz, där högre siffra oftast innebär bättre/högre prestanda.

2400MHz > 1333MHz t ex.

Antal RAM-minnes platser

I en bärbar dator kan det ibland stå listat hur många RAM-minnes ”slot”/platser som finns på Moderkortet för datorn (där alla hårdvarukomponenter kopplas in för datorn).

Om du t ex. köper en dator som har 2 tillgängliga RAM-minnes platser där endast 1 plats används vid köp, så innebär detta oftast att du kan utöka mängden RAM-minne genom att köpa till 1 RAM-minnes ”sticka” som du sen kan sätta i datorn för att öka mängden RAM-minne.

Något värt att hålla utkik efter.

OBS: Tänk på om du ska försöka uppgradera ditt RAM-minne själv att du inte rör kretsbitarna för RAM-minnet, och se gärna till att du är jordad innan du hanterar elektroniken för att undvika statistik elektricitet som kortsluter och förstör din dator och/eller komponenterna.

Övrig uppgraderingsprotential för RAM-minne i Laptop

Ibland ser du bärbara datorer där det står att de vid köp levereras med 8GB RAM-minne men har möjlighet att uppgraderas till 32 eller kanske tillochmed 64GB.

Oavsett mängd platser just den bärbara datorn har för RAM-minne så innebär detta att du kan i teorin byta ut nuvarande 8GB RAM-minne mot ett med större minneskapacitet som t ex. 16GB, 32GB eller 64GB för att få mer RAM-minne i din dator.

Istället för att behöva köpa ny dator(!).

Också värt att hålla utkik efter i de Tekniska Specifikationerna.

Tänk också på att alla elektroniska komponenter slits med tiden, och vissa mer än andra, likaså kan fabriksdefekter finnas hos somliga om man har otur.

Som tur är brukar datorförsäljare inkludera x antal års garanti med köpet. Likaså brukar gälla för enskilda datorhårdvarukomponenter du kan köpa separat.

Hur du använder din dator kan också påverka hur mycket komponenterna som utgör datorn slits. Oförsiktig hantering, överanvändning av hårddisk osv.

Detta kan också påverka din dators livslängd indirekt ifall dina komponenter går sönder och inte går/är svåra att byta ut.

Summering

Håll koll på följande när du kollar på RAM-minnet för dator du funderar på att köpa:

  • Hastigheten på RAM-minnet – desto högre, desto bättre
  • Mängden RAM-minne angivet i GB – desto högre, desto bättre
  • Antalet RAM-minnes platser för framtida uppgraderingspotential
  • Mängden RAM-minnes ”sticks” och MAX minnesmängd för datorn för framtida uppgraderingspotential
  • DDR-siffran, desto högre desto bättre